Nieuwsbrief Progressiegericht Werken 480

  • Bereik meer met leerdoelen
  • Progressiegerichte lesbezoeken
  • Hoe ontwikkel je je progressiecontext?
  • De chemische disbalans mythe van mentale ziektes
  • 5 Jaar progressiegerichtwerken.nl
  • Kies een doel waarmee je groeit


Bereik meer met leerdoelen

~ Coert Visser

Hieronder leg ik uit wat leerdoelen zijn, waarom ze heel waardevol kunnen zijn en hoe je ze vaker kunt gaan gebruiken. Het lijkt zo voor de hand liggend: als je iets wilt bereiken, moet je doelen stellen in termen van duidelijk geformuleerde te behalen resultaten, liefst in SMART-termen. Maar hoe logisch dit ook klinkt, dit is te kort door de bocht.

Lees verder »


Progressiegerichte lesbezoeken

~ Gwenda Schlundt Bodien

Een onderwijsinstelling pakte een organisatieverandering aan via de test-and-learn benadering van progressiegericht werken. Dat wil zeggen dat er geen plannen-en-implementeren aanpak werd gevolgd, maar een stapsgewijze, experimenterende, lerende, uitproberende, appelerend aan de autonome motivatie-aanpak.

Lees verder »


Hoe ontwikkel je je progressiecontext?

~ Coert Visser

In 1977 bedacht psycholoog Lee Ross de term fundamentele attributiefout. Hiermee bedoelde hij dat wij mensen geneigd zijn systematisch verkeerd te denken over de oorzaken van ons gedrag. Het verkeerde zit hem erin dat we de invloed van factoren binnen onszelf (eigenschappen, aanleg, etc.) systematische overschatten en de invloed van factoren buiten onszelf systematisch onderschatten.

Lees verder »


De chemische disbalans mythe van mentale ziektes

~ Gwenda Schlundt Bodien

Eén breinmythe die onderuit gehaald wordt in het boek Great Myths of the brain” is de mythe dat mentale ziektes zoals depressie en angststoornissen veroorzaakt worden door een chemische disbalans in het brein.

Lees verder »


5 Jaar progressiegerichtwerken.nl

~ Coert Visser

Op de kop af 5 jaar geleden startte ik dit blog met deze post. Het berichtje dat ik hier nu schrijf is post nummer 629 (in het archief van de site kun je ze allemaal vinden). Ook schreef ik in deze vijf jaar twee boeken:

Lees verder »


Kies een doel waarmee je groeit

~ Gwenda Schlundt Bodien

In 2016 verscheen mijn boekje Hersenvitaminen, meer succes met de groeimindsetmix. Hier is een stukje uit dat boek dat gaat over het kiezen van doelen die werken, dus doelen waarmee je vooruit komt.

Lees verder »


Geen opmerkingen:

Een reactie posten