Nieuwsbrief Progressiegericht Werken 495

  • Wat kan er buiten de buitencirkel?
  • Gelukkig 2018?
  • Beter denken
  • Gelukkig zijn is eh… ‘je weet wel’
  • De plus achter de min: hoe vraag je door?
  • Je geluk in cijfers

Wat kan er buiten de buitencirkel?

~ Coert Visser

De cirkeltechniek is één van de populairste progressiegerichte technieken. De populariteit van deze techniek heeft te maken met haar grote eenvoud en veelzijdigheid. Je kunt de cirkeltechniek gebruiken voor zelfcoaching, coaching, intakegesprekken, teamsessies en meer. Het gebruik van de cirkeltechniek geeft vaak goed overzicht over de situatie waarin je je bevindt. Ook draagt de cirkeltechniek meestal bij aan een gevoel van competentie (door wat er al in de binnencirkel staat) en een gevoel van richting (door wat er in de buitencirkel staat). Ooit kwam ik, door een cursist in één van onze trainingen nog op een ander idee.
Lees verder »


Gelukkig 2018?

~ Gwenda Schlundt Bodien

Natuurlijk wens ik je een gelukkig 2018! Gelukkig zijn. Er is iets aparts met die term ‘gelukkig’ aan de hand. Iedereen weet wel hoe het voelt om gelukkig te zijn, maar het is tegelijkertijd moeilijk onder woorden te brengen wat het betekent. Het is subjectief. Onderzoekers gebruiken daarom ook wel de term ‘subjectief welbevinden’. Met die term proberen ze aan te geven dat gelukkig zijn iets subjectiefs is. Net zo als ‘schoonheid’ is ‘geluk’ een begrip met verschillende betekenissen voor verschillende mensen in verschillende omstandigheden.
Lees verder »


Beter denken

~ Coert Visser

Bron: Visser, C.F., (2017). Leren & presteren. Hoe word je beter? Just-in-Time Books.
Hoe goed we leren en presteren, hangt mede af van hoe goed we denken. Maar wat is goed denken? Is dit hetzelfde als intelligentie? Weten we, als we een intelligentietest bij iemand hebben afgenomen, hoe goed die persoon kan denken? Het antwoord is “nee”. Goed denken is veel breder dan intelligentie. Intelligentietests zijn slechts incomplete instrumenten om de kwaliteit van denken van mensen te meten. Als goed denken breder is dan intelligentie, hoe zou je het dan kunnen definiëren? Ik doe dat aan de hand van de volgende vier dimensies:
Lees verder »


Gelukkig zijn is eh… ‘je weet wel’

~ Gwenda Schlundt Bodien

Hier kon je lezen waarom ik denk dat gelukkig zijn of worden geen prioriteit zou moeten zijn in het leven. In dit stukje ga ik in op definitieproblemen binnen geluksonderzoeken. Je weet wel-gevoel De geluksonderzoekster Lyubomirsky schrijft ‘de meesten van ons hebben geen behoefte aan de definitie voor geluk, want we weten instinctief wel of we gelukkig zijn of niet’. Gilbert zegt ‘geluk is dat je-weet-wel-wat-ik-bedoel-gevoel’. Deze twee uitspraken vatten mooi samen hoe moeilijk het is, zelfs voor onderzoekers, om precies te formuleren wat ze onderzoeken als ze ‘geluk’ onderzoeken.
Lees verder »


De plus achter de min: hoe vraag je door?

~ Coert Visser

Een aantal jaren geleden introduceerde ik de term de plus achter de min zoeken. Het basisidee achter de techniek van de plus achter de min zoeken is dat wanneer mensen zich negatief uiten (een klacht, een verwijt, kritiek) er altijd achter die negatieve uiting iets positiefs zit. Dat positieve is iets wat ze waardevol of belangrijk vinden, een waarde, een belang, een principe, een doel, of hoe je het ook wilt noemen.
Lees verder »


Je geluk in cijfers

~ Gwenda Schlundt Bodien

In dit stukje schreef ik over mijn twijfels bij het idee om geluk als prioriteit te zien in je individuele leven en op maatschappelijk niveau. En in dit stukje schreef ik over de problemen met het definiëren van geluk. Nu schrijf ik over de problemen met het meten van geluk.
Lees verder »


Geen opmerkingen:

Een reactie posten